Direktlänk till inlägg 21 oktober 2013
Igår bakade jag tunnbröd med min mormor.
Här är receptet:
Det blir 12 kakor.
Ingeredienser:
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk jäst 1/4 av paketet
½ tsk salt
2 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
1 ½ dl granhamsmjöl
2 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
Gör såhär:
Sätt ugnen på högsta värme med varmluft och sätt in en platt plåt. Smält matfettet. Häll på mjölken och värm den till fingervärme(37 grader). Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, hjorthornssalt, granhamsmjöl och rågsikt. Degen ska vara ganska lös. Arbeta därefter i det mesta av mjölet. Degen ska jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
Ett tips är att vara två när man ska kavla ut kakorna och lägga in dom i ungnen.
Dela degen och gör dom till 12 jämnstora på ett mjölatbord. Kavla ut dom till runda kakor. När du kavlat dom till rundakakor kan man använda en kruskavel och nagga dom lite med en gaffel. Lägg kakan på en brödspade och lägg in den i ugnen. Kakorna ska inte bli hårda utan bli lite fasta så det inte är deg. Man behöverkan ungefär ha kakan inne i ugnen i 1-3 min beror på vad för ugn man har. Låt kakorna svalna på ett galler, men se till att inte vänta för länge med att lägga in dom i en påse. Om man inte ska servera dom på dagen man bakar dom så tycker jag att man ska lägga in dom i fysen, annars blir dom torra.
Lycka till!
Några av ingredienserna
Degen när den ska jäsa.
Kavel, kruskavel och brödspade.
Som ni ser ska inte kakorna a så mycket färg.
Rösta gärna på vad du vill ha mer av i bloggen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|